Valge-toonekurg on eestlastele tuttav ja igapäevane lind, keda võib kohata põlluservades toitu otsimas ja korstnate otsas pesa punumas. Vähesed teavad aga tema tumedat venda must-toonekurge. Too müstilise ja sünge ilmega Toonela lind on inimpelglik ja hoiab asulatest eemale: metsasügavused on tema meelispesitsuspaigad. Erinevalt valge-toonekurest, kes jõudis Eestisse alles 19. sajandi keskpaiku, on must-toonekurg meie looduse põlisasukas.
Kohad täis
must-toonekurg, vooluveed
2026
06.-08.
November
Pärnumaa
Loode must-toonekuretalgud
Ürglooduse sümboli, must-toonekure arvukus küündib Maarjamaal kõigest 40-60 paarini. Elupaigana eelistab too suleline põlislaasi, mistõttu mõjutab tema käekäiku metsade intensiivne raie. Teiseks probleemiks on mustakure põhitoiduse — kala — kättesaadavuse halvenemine pesitsuspiirkondade läheduses. Nimelt eelistab ta kalastamas käia tillukestel metsaojadel, millede seisund pole aga paljudel juhtudel kiita. Seetõttu võib sünge ja salapärase välimusega lind toitu hankimas käia suisa 25-40 km kaugusel poegadega pesast. Kui napib toitu, ei jõua kõik tibud täiskasvanuikka.
Kohad täis
must-toonekurg, vooluveed
Selliseid talguid ei leitud.
Liitu Talguteataja uudiskirjaga siin allpool. Nii oled esimeste seas, kes uutest talgutest teada saavad!